Debat sobre la defensa

Avui hem debatut sobre la defensa. L’Enric ha fet una interessant exposició i després tots hem exposat els nostres punts de vista.
Si us ha quedat alguna cosa al pal, podeu deixar un comentari.

3 pensaments sobre “Debat sobre la defensa

 1. El que manca de la traducció del general Romà es:
  “Així, el que vulgui la Pau, que estigui preparat per a la guerra. Qualsevol persona que vulgui fer-se amb la victòria, que entreni els seus soldats amb diligència. Qui aspiri a l’èxit que lluiti amb estratègia i no ho deixar a l’atzar. Ningú s’atreveix a provocar o ofendre a qui veu com a superior en el combat”

  No sé perquè no ha quedat grabat en la primera entrega.

 2. Deixeu-me aportar un parell de comentaris, un d’altres temps i l’altre d’un altre país, a la xerrada del passat dimecres 6 de Mars sobre defensa. Que cada un extregui les seves pròpies conclusions – Jordi Rich.
  Roma S-IV
  Un gran general Romà, Flavio Vegecio, a finals del segle IV va escriure un llibre sobre les seves experiències bèliques: Epitoma rei militaris, en el que entre altres coses deia:
  «Igitur qui desiderat pacem, praeparet bellum; qui victoriam cupit, milites imbuat diligenter; qui secundos optat eventus, dimicet arte, non casu. Nemo provocare, nemo audet offendere, quem intellegit superiorem esse pugnaturum»
  Que traduït al nostre llenguatge vol dir literalment:

  Suïssa S XVI-XXI
  Suïssa ha estat neutral des de 1516, després de la derrota dels Confederats en la batalla de Marinano. La neutralitat Suïssa és reconeguda oficialment des del Tractat de Viena de 1815.
  Com estat neutral, Suïssa no participa en conflictes armats. Però Suïssa és un país neutral, armat fins a les dents on el servei militar és obligatori per a joves de 18 a 20. Durant els períodes de servei actiu (al voltant de 4 o 5 mesos) i durant el període de reserva, les armes se solen emmagatzemar a casa. Tots els suïssos romanen fins a 42 anys a la reserva i cada dos anys cal fer 3 setmanes d’entrenament. En arribar a aquesta edat, el suïs pot comprar la seva arma a preu de ganga, que és el que fa la majoria. Així, segons estadístiques disponibles, gairebé tots els homes que han fet el servei militar té armes, cosa que significa que cap país d’Europa o del món es podria comparar amb Suïssa en el nombre de gent armada. Fins i tot ni els Estats Units es resisteix a la comparació amb la Confederació Suïssa en aquest sentit. Probablement els Nord-Americans tenen més quantitat d’armes, prop de 120 milions d’armes per a 300 milions d’habitants.
  En total es creu que hi ha 2 milions d’armes, bàsicament rifles automàtics de precisió “Made in Switzerland”, per altra banda els Alps estan farcits de galeries, refugis invisibles i búnquers de artilleria, hospitals integrals, aliments i municions per a tot l’exèrcit per uns quants anys . Es creu que en 48 hores són no només capaç de mobilitzar tot l’exèrcit, si no de posar-lo en el seu lloc a les fronteres i volar tots els túnels i els ponts del país per evitar qualsevol invasió estrangera.
  Suiza es agressivament neutre, disposa d’un exèrcit potencial de més de mig milió de soldats si contem els reservistes de 42 a 60 anys. Totes aquestes tropes van a les seves ocupacions durant el dia – banquers, agricultors, industrials,…. i per tant l’uniforme està penjat en un armari a casa juntament amb el seu rifle i la seva munició corresponent. No és estrany veure un home en uniforme amb un rifle automàtic penjat de l’espatlla en un tramvia o una bicicleta.
  Els suïssos han acceptat finalment la contradicció de comptar amb un exèrcit immens amb el fet de no tenir una guerra decent en els darrers 500 anys. S’afirma que la sequera de les guerres a Suïssa és a causa de la seva impressionant capacitat de defensa. La veritat és que cap dictador boig de poder ataca el país on ha guardat els seus milions en secret.
  La neutralitat no impedeix a Suïssa el seu compromís humanitari en guerres i conflictes armats.
  Al marge dels fusells i la munició que cada suís té guardats a casa seva l’exercit suís disposa de:
  Tropes: 200.000 soldats suïssos de manera permanent (Espanya en té 135.000).
  Tancs i blindats:
  224 Lleopard 2A4
  186 APC 2000 MOWAG Eagle blindats d’intervals de combat moderns
  580 M113 blindats de transport de personal
  515 93 blindada Piranha II 8 X 8 APC
  136 MOWAG Eagle, vehicles 4×4 blindats
  120 Piranha TOW. blindats amb míssils anticarro
  224 M109 autopropulsats amb canó de 155 mm.

  Exercit del aire:
  33 F – 18 Hornet
  54 f – 5 E i F
  27 helicòpters de transport amb metralladores
  38 helicòpters CPMR de transport de tropes

  Armes antiaèries:
  45 canons antiaeris Oerlikon de 35mm –
  288 míssils FIM-92 stinger
  54 míssils Rapier i 8 estacions mòbils

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s