Fem Memoria

Un exercici de memòria interessant.

Quan el PSC i el PSOE van pactar a favor del dret a l’autodeterminació

El Pacte de fusió dels socialistes catalans amb la Federación Socialista Catalana (PSOE) establia la defensa del dret a decidir i un estatut que anés més enllà de l’acordat el 1932

L’escletxa oberta entre el PSC i el PSOE aquesta setmana arran de la defensa dels diputats catalans del dret a decidir, amb sancions i expulsions incloses, podria ser definida com una involució històrica. Aquesta és la conclusió evident d’una lectura obligada del  batejat com a Pacte d’Abril, l’acord d’unitat del socialisme que l’abril de 1977 van signar el PSC, la Federación Socialista Catalana (PSOE) i socialistes independents.

L’objectiu de l’acord era configurar una “Candidatura d’Unitat Socialista” de cara les eleccions del juny d’aquell any i l’obertura del procés constituent del PSC. Un document mare que va servir per articular el futur protocol d’unitat de l’octubre de 1978 que, 35 anys després, encara funciona entre el PSC i el PSOE.

El text assegurava que “la unitat dels socialistes catalans” s’acordava  sobre sis principis, dels quals el cinquè era ben clar: “El reconeixement del dret d’autodeterminació a les nacionalitats i pobles de l’Estat espanyol”. Una reivindicació de la qual els socialistes espanyols ara fugen com un gat escaldat de l’aigua.

De fet, pel que fa l’agenda nacional el text era ben explícit ja que recollia “l’exigència constitucional d’una estructura d’estat que garanteixi a Catalunya l’aprofundiment de la seva autonomia, més enllà dels nivells previstos en l’Estatut del 1932 i d’acord amb les necessitats reals d’aquest moment, i aboni el procés d’autonomia de les diferents nacionalitats i regions diferenciades de l’Estat espanyol”….”

Llegiu l’article sencer a http://www.naciodigital.cat/noticia/52306/quan/psc/psoe/van/pactar/favor/dret/autodeterminacio

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s